Usługi baristyczne stają się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego. Zdecydowana większość z nas lubi kawę. Czasami jest to wręcz miłość i pasja. A kto o kawie wie więcej, niż barista? To prawdziwy mistrz parzenia kawy i jej podawania. Doskonale wie, w jaki sposób przechowywać, mielić, przyrządzać oraz serwować kawę i inne napoje kawowe. Espresso, cappuccino czy latte nie ma przed nim żadnych tajemnic. Wiedzę na temat kawy uzupełnia szeroka znajomość warsztatu pracy. Działanie młynka, funkcjonowanie nawet najbardziej skomplikowanego ekspresu do kawy, wykorzystanie pomocnych akcesoriów to tematy nieobce bariście. Jeśli dodamy do tego doskonałą znajomość każdego z etapów przygotowania kawy uzyskamy doskonałego kandydata na baristę.

Barista zajmuje się wszystkim, co związane z kawą. Do jego zadań należy kontrolowanie jakości używanych mieszanek kawy, właściwe mielenie ziaren, parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym oraz odpowiednie podanie klientowi. Wprawa i doświadczenie w tym zawodzie jest kwestią kluczową. Im więcej kaw zrobił i podał barista, tym lepiej. Znawcy tematu podkreślają, że początkujący barista powinien przygotować co najmniej 3000 kaw, aby rzeczywiście zrozumieć tę profesję. W kawiarniach w większych miastach, jak Wrocław czy Opole sprawa jest prosta. W mniejszych miejscowościach trzeba walczyć o każdego klienta.

Do ciekawych usług baristycznych należą pokazy sztuki latte art. Chodzi o tworzeniu na powierzchni kawy, pokrytej mleczną pianką zabarwioną na brązowo ciekawych wzorów przy użyciu mikropianki z ekspresu. Nowicjusze zaczynają od rozet, wraz z nabieraniem doświadczenia przychodzi pora na bardziej zaawansowane wzory. Klienci cenią pokazy latte art. Dzięki nim kawa poza zmysłami smaku i węchu pięści również zmysł wzroku. Więcej o profesjonalnych usługach baristycznych można dowiedzieć się na stronie http://coffeebreak.pl/